Goed concentratievermogen door tweetaligheid
Tweetaligheid blijkt een positief effect te hebben op het concentratievermogen. Dit geldt vooral in een omgeving met veel geluid. Uit een onderzoek van de Northwestern University blijkt dat het spreken van een tweede taal het zenuwstelsel veranderd ten opzichte van geluid. Als er in een drukke ruimte wordt gewerkt zou een tweetalige zich beter kunnen concentreren en de belangrijkste geluiden kunnen onderscheiden. Zo wordt dus automatisch de juiste informatie tot zich genomen.
Het onderzoek is uitgevoerd onder 48 gezonde studenten. 23 daarvan waren meertalig. De hersenactiviteit werd gemeten met elektrodes, de studenten kregen vervolgens verschillende geluiden te horen, zodat het effect duidelijk meetbaar werd. In een stille omgeving was geen verschil meetbaar, maar als er geluiden werden toegevoegd zag men een duidelijk verschil in hersenactiviteit bij meertalige personen. Of dit ook helpt bij bijvoorbeeld het vertalen van veiligheidsvoorschriften, is ons niet bekend.
Het resultaat is dat hun gehoor de verwerking van geluid op een efficiëntere manier verwerken, waardoor men gefocust kan blijven en flexibel is. Dit blijkt vooral zo te zijn in nieuwe of lastige situaties. Deze voordelen zijn voor ons dan ook reden dat wij tweetalige vertalers in dienst hebben. Zij kunnen namelijk een hogere kwaliteit vertalingen leveren.
Post a comment