Dennis en Jos
  • 19 september 2017

Uit ons onderzoekje een tijdje terug bleek dat een van de grootste problemen bij vertalen het vertalen van vaktermen is. Ieder vak heeft z’n eigentermen. Voor bij technische vertalingen heb je hier veel mee te maken. Het is bovendien een interessant verschijnsel dat het moeilijk is een tekst te begrijpen als hierin woorden voorkomen waarmee iemand niet bekend is. Bij het selecteren van de juiste vertaler voor een project proberen we dan ook zoveel mogelijk rekening te houden met de ervaring en achtergrond van de vertaler.

Toch kan het nuttig zijn om een woordenlijst mee te sturen als u een document met vaktermen wil laten vertalen. Dit kan een lijst zijn met vaktermen die al eerder vertaald zijn, zodat de vertaling ervan consistent is. Maar het kan ook gewoon een woordenlijst zijn met de definitie van het woord zoals die in de tekst gebruikt wordt om de vertaler te helpen bij de juiste vertaling.

Heeft u nog niet zo’n woordenlijst, dan is het best handig om deze langzaam maar zeker op te bouwen. U kunt het bovendien gebruiken voor instructie voor nieuwe medewerkers. Deze nieuwe medewerkers krijgen in beginsel ook vaak te maken met termen die ze niet kennen, wat het heel moeilijk kan maken de materie goed te begrijpen.

Wanneer u een document instuurt voor vertaling, dan stuurt u de woordenlijst gewoon mee. Wij geven deze aan de vertaler voor referentie materiaal. Ook ander materiaal mag u meesturen als u denkt dat dit de vertaling ten goede zal komen.

Heeft u iets te vertalen? Stuur het document dan naar info@vertaal.nl en laat ons weten naar welke taal u het vertaald wil hebben. U ontvangt binnen een uur de verwachte kosten en levertijd.

Hartelijke groet,

Jos en Dennis Longueville

 

info@vertaal.nl +31 (0)85-0656393

Categorie:Vertalen

Verwante berichten :