• 18 september 2016

Sommige talen met uitsterven bedreigd
In de wereld wordt een groot aantal talen gesproken. Sommige daarvan worden met uitsterven bedreigd. Dit komt onder andere doordat de moedertaal steeds meer op de achtergrond raakt als een andere taal in het land dominant raakt. In de loop der jaren zijn hierdoor al meerdere talen verdwenen. Overigens verdwijnen niet alle talen volledig. Sommige van deze talen worden onderdeel van een andere taal of worden nog gesproken als dialect.

Ouders en schoolinstellingen spelen een belangrijke rol bij het behouden van een taal. Een aantal talen verdwijnt omdat deze talen bijna niet meer gesproken worden door de ouders en er op school geen les meer in wordt gegeven. Een aantal talen blijft dan alleen beschikbaar als geschreven tekst of een geluidsopname uit het verleden.

Niet alle talen verdwijnen volledig van de kaart. Sommige talen worden nog in de streek gesproken en blijven daardoor bestaan naast de dominante taal. Om een taal te behouden kan een woordenboek geschreven worden. Wij kunnen niet zonder woordenboeken bij ons werk en gebruiken een technisch woordenboek voor het schrijven voor technische teksten; wat ook te vergelijken is met een weinig gesproken taal. Er zijn een aantal talen welke op het punt staan volledig te verdwijnen. Deze talen worden door niemand meer gesproken of gebruikt.

Categorie:Vertalen